Contact

info@buitengewonevarkens.nl
Bezoek: Dorshorst 1a, 7217 PH te Harfsen

Willem: 06-41558041
Stan: 06-29072425
Marijke: 06-12352566

KVK nummer 57431450
Belastingnummer / RSIN nummer NL 8525 77 357 B00

Algemene voorwaarden

 

Veelgestelde vragen

Wie zitten er achter Vair Buitengewone Varkens?

Banner16De dagelijkse leiding van Vair Buitengewone Varkens is in handen van Marijke Koenen, Willem Rienks en Stan Gloudemans. Marijke staat aan de basis van Vair en Willem Rienks is dé initiatiefnemer van Buitengewone Varkens. In Engeland en Portugal worden varkens – op verschillende manieren – heel goed buiten gehouden. In 2011 besloot Willem in Nederland ook op deze wijze varkens te gaan houden. Willem en Stan hebben in Wageningen gestudeerd. Willem heeft lang gewerkt aan toekomstverkenningen rondom landbouw en ruimte en hij is betrokken bij een groot biologisch akkerbouw bedrijf in Flevoland. Stan groeide op in Brabant op een gemengd boerenbedrijf. Zijn werk bij LTO’s en een adviesbureau in de landinrichting zorgden voor blijvend contact met de agrarische sector. Marijke had een gesloten bedrijf met Buitenvarkens en leverde aan klanten, horeca en slagers. Nadat ze vanwege privéomstandigheden even van de radar was, zet ze nu haar grote kennis en ervaring weer in bij Vair Buitengewone Varkens.

Waarom is Vair Buitengewone Varkens zo diervriendelijk?

Bij het ‘ontwerp’ van onze varkenshouderij hebben we gedacht vanuit de wensen van een varken. Wat wil nu dat varken….. Liggen in een hok samen met soortgenoten, kunnen wroeten en scharrelen, een gat of poel kunnen graven ter verkoeling als hij het warm heeft, lekker met zijn familie tegen elkaar aan kunnen liggen. Ruimte om vervelende broertjes en zusjes uit de weg te gaan.

Toen we begonnen, hebben we een studente maandenlang het gedrag van onze varkens laten bekijken. Op basis van de resultaten hebben we het voeren van de varkens aangepast en wel zo dat er altijd voer beschikbaar is zodat stress en concurrentie tijdens het voermoment zoveel mogelijk wordt voorkomen. In het rapport is ook een vergelijking gemaakt tussen buitenvarkens, stalvarkens en wilde zwijnen.

Zijn jullie biologisch?

Nee, wij zijn niet biologisch. Om biologisch te zijn, moeten wij een SKAL certificaat aanvragen. Het voer moet ook biologisch geteeld zijn. De omschakeling naar biologisch duurt twee jaar. Dus je moet twee jaar biologisch zijn en ‘gewoon’ vlees leveren. Daarmee zijn hoge kosten gemoeid. Wij hebben een goede kwalitatieitvlees met een geweldige focus op diervriendelijkheid. Wij willen geen extra kosten maken om de stempel biologisch te krijgen zonder dat jij en onze varkens daar profijt van hebben.

Wat is het verschil tussen Vair Buitengewone Varkens en biologisch?

Biologisch lijkt op veel punten op Vair Buitengewone Varkens. De varkens houden in beide gevallen hun staart en hebben recht op frisse lucht. Om SKAL gecertificeerd te zijn, moeten biologische boeren hun varkens uitloop geven uit de stal. Elk vleesvarken tot 110 kilo krijgt in de biologische varkenshouderij minimaal 2,3 vierkante meter inclusief de uitloop. Wij geven onze varkens gemiddeld 100 vierkante meter buitenruimte per varken met de mogelijkheid te schuilen voor slecht of koud weer. Ofwel bij ons hebben de varkens ruim 40 keer meer ruimte dan in de biologische varkenshouderij. Ons voer is niet biologisch geteeld maar komt wel uit Noord-west Europa zodat er weinig mee is gesleept.

Waarom smaakt jullie vlees anders dan supermarkt vlees?

Allereerst hebben we kruisingen met ouderwetse varkensrassen zoals het zwarte Gasconne varken. Verder hebben we varkens uit de T-lijn gekruisd met Duroc en Pietrain. Dit zijn langzamer groeiende rassen die gewend zijn aan robuust voer en het buitenleven. In onze ruime weides, bossen en akkers kunnen ze een deel van hun kostje zelf bij elkaar wroeten. Ze krijgen van ook ons een minder krachtig mengvoer met rogge en granen. Dit alles zorgt voor beweging, frisse lucht, natuurlijk voer voor een ouderwets varken. De varkens leven langer en worden echt volwassen. We brengen de varkens zelf naar de slager in kleine aantallen om stress en de daaruit voortvloeiende negatieve invloed op het vlees te voorkomen. Hiermee zetten we in op een zo diervriendelijk mogelijk leven in de volle breedte. Wij zijn ervan overtuigd dat dit ook tot beter vlees leidt. Het buiten lopen, rennen en wroeten levert een andere spier-vet verhouding dan wat we van het stalvarken gewend zijn. Dit levert uiteindelijk prachtig stevig, gemarmerd, dieprood vlees mét een randje vet. Het vet geeft de smaak. Dus vooral meebakken met de bereiding en daarna naar wens eventueel afsnijden.

Is jullie vlees duurder dan supermarkt vlees?

Ja, onze gemiddelde kilo prijs is ongeveer € 15,- per kilo. In de supermarkt kost gewoon vlees minder dan € 10,- per kilo. Biologisch vlees bij de ambachtelijke slager kost ook ongeveer € 15,- per kilo. Wij gunnen onze varkens een goed en langer leven met veel individuele ruimte per varken. De varkens worden gehouden in kleine groepen en krijgen duurder voer waarmee niet over de hele wereld is gesleept. De vorm van varkenshouden die wij voorstaan kost daarom meer dan het houden van varkens in stallen.

Ik was crowdfunder bij Buitengewone Varkens of Geltschieter bij Vair, kan ik jullie blijven steunen?

Dat kan. Graag zelfs. Een bedrijf dat sterk inzet op diervriendelijke en kleinschalige productie kan ook alleen blijven bestaan als er geld beschikbaar is. Je helpt ons het beste door onze producten en/of een certificaat crowdfarmer te bestellen.

Wat gebeurt er als ik me heb aangemeld?

Je krijgt van ons een mail met instructies en een bevestiging van je aanmelding. Hierin lees je waar en wanneer je je pakketten kunt ophalen. Enkele dagen voor het afgesproken afhaalmoment of bezorgmoment krijg je nog een herinneringsmail.

Ik zou ook wel een groter bedrag willen investeren, kan dat?

Momenteel hebben we daar nog geen mogelijkheid voor. We zouden wel bijvoorbeeld als ‘buurmans grond’ te koop komt of wanneer zich marktpartijen melden en de productie opgeschaald moet worden een beroep op je willen doen. Dus mocht dit je aanspreken, stuur ons dan een mailtje.

Waarom kan ik niet zelf mijn pakket samenstellen?

We hebben een groot aantal verschillende pakketten: voor elk wat wils. Je kunt ons ook suggesties doen voor nieuwe pakketten. Wanneer we losse producten zouden aanbieden, moeten we voor bepaalde producten snel ‘nee’ verkopen, wat tot teleurstellingen leidt. Tevens blijven we dan met andere producten zitten, iets wat niet bij onze duurzaamheidsgedachte past.

Wordt het varken compleet gebruikt?

Passend bij de duurzaamheidsgedachte gebruiken wij zoveel mogelijk van onze varkens. Vlees dat niet in een regulier stuk vlees kan worden gesneden, wordt verwerkt in o.a. smeerworst, gehakt, hamburgers en droge worsten.

Kan ik ook een speciale bestelling plaatsen?

Ja, dat kan. Bestel dan “Special Cuts” en betaal € 35,- aan. Stuur een mail met wat je wil en bij de eerstvolgende slachtronde maken wij dat op maat, geven je het gewicht en de precieze prijs door en spreken een levering af.

Past mijn pakket in de vriezer?

Drie pakketten passen meestal gemakkelijk in één lade van een standaard vriezer. Borrel-, cadeau, vaderdag- en vleeswarenpakketten, evenals het spekpakket kunnen in de koelkast worden bewaard.

Hoe zit het met allergenen en e-nummers?

Als wij in hoogst uitzonderlijke gevallen stoffen moeten toevoegen aan ons vlees, dan vermelden we dit op de verpakking.

Wat als ik niet thuis ben?

Wanneer je voor thuis bezorgen hebt gekozen, heb je aangegeven ook thuis te blijven totdat het vlees is bezorgd. Als je er niet bent, gaat het vlees retour en is het te lang ongekoeld onderweg geweest en moet het worden vernietigd. Dat is erg jammer en voor je eigen rekening. Om de kans op verspilling te verkleinen, hebben wij dus liever dat je gebruik maakt van ophalen op een locatie of een pick up moment. Als er dan namelijk iets tussen komt, is er genoeg tijd het vlees bevroren te houden.

Ik wil zelf graag varkens houden, kunnen jullie me informatie geven?

Onder bepaalde voorwaarden nemen wij nieuwe boeren op in ons concept. Kennis van de varkenshouderij, voldoende ruimte, voldoende continuïteit en spreiding over Nederland zijn voor ons heel belangrijk. Ook willen we geen combinaties met andere vormen van dierhouderij op één erf en (voor beide partijen!) goede financiële afspraken maken. Wil je echt helemaal zelf varkens gaan houden, dan geeft de site van de vereniging van Bonte Bentheimer houders www.bontebentheimer.nl veel informatie over regelgeving, fokkerij, voeding etc. Ook worden daar soms biggen aangeboden.

Ik heb een restaurant en wil graag jullie producten op de kaart, staan jullie daarvoor open

Zeker! Wel kennen we onze beperkingen. Wij hebben geen continue beschikbaarheid van vlees waarvan er weinig aan een varken zit, zoals haas en spare ribs. Dat wordt al makkelijker bij (buik)spek en karbonades. Bewerkte producten zoals droge worst en hamburgers zijn vrijwel altijd leverbaar, als dit tenminste in tamelijk constante hoeveelheden is.

Hoe lang kan ik het vlees bewaren?

Bevroren kun je het vlees tot 1 jaar bewaren in de vriezer. Eenmaal ontdooid of vers is het vlees tot 5 dagen houdbaar mits op ongeveer 4 tot maximaal 6 graden bewaard.